اخلاق شایسته، پشتوانه ارتباط موفق

نیاز بشر به اخلاق همانند نیاز به وحی و چراغ راهی در مسیر پیش رو است،اخلاق پسندیده علاوه بر اینکه صاحبش را به عالی ترین درجات انسانیت می رساند و بر دیگر افراد بشر فضیلت و برتری می دهد نشر آن در جامعه برترین نهاد اجتماعی را شکل می دهد که آرامش و پیشرفت موثر […]

نیاز بشر به اخلاق همانند نیاز به وحی و چراغ راهی در مسیر پیش رو است،اخلاق پسندیده علاوه بر اینکه صاحبش را به عالی ترین درجات انسانیت می رساند و بر دیگر افراد بشر فضیلت و برتری می دهد نشر آن در جامعه برترین نهاد اجتماعی را شکل می دهد که آرامش و پیشرفت موثر در نقش های مختلف اجتماعی را به همراه دارد.

انسان چون نیازمند زندگی در اجتماع می باشد و به یاری دیگر انسان ها و یاری رساندن به دیگران وابسته می باشد، شناخت و رعایت اخلاق در سطوح مختلف ارتباطی برای او دارای ارزش و اهمیت فراوان است.

در رویکرد ارتباط شناسی، اخلاق اجتماعی به آن دسته از منش‏ ها و رفتارهایی اطلاق می‎ شود که در تعاملات اجتماعی به‏ منصه ظهور و بروز ‏برسد؛ از این رو چهره و نمای فرهنگی و اخلاقی افراد و جامعه در این تعاملات به تصویر کشیده می‎شود. طیف‏ ها و لایه‎های اخلاقی یک جامعه و به‎خصوص شاخصه‏ های آن‌ها در قالب مدلی ارائه می ‏شود که در آن چهار طیف و منطقه اخلاقی وجود دارد: ١) ایمان اخلاقی؛ ٢) عصیان اخلاقی؛ ٣) کفر اخلاقی؛ و ۴) نفاق اخلاقی. این مناطق یا طیف‎های اخلاقی براساس دو محور الف) عقیده و پذیرش و ب) شکل رفتار و گفتار در اعضای جامعه به‎نمایش در می‏ آید.

حسن خلق و اخلاق نیکو، عبارت است از خوش رویی، خوش رفتاری، حُسن معاشرت و برخورد پسندیده با دیگران و از برجسته ترین صفت هایی است که در معاشرت های اجتماعی، موجب جلب محبت می شود و در اثربخشی سخن فرد بر دیگران، اثری شگفت انگیز دارد. از این رو، خدای مهربان، پیامبران و سفیران خود را از میان انسان های عطوف و نرم خو برگزید تا بتوانند بهتر در مردم اثر بگذارند و آنان را به آیین الهی جذب کنند. این مردان بزرگ، برای تحقق بخشیدن به اهداف الهی، با بهره مندی از حُسن خلق و شرح صدر، چنان با ملایمت و گشاده رویی با مردم رفتار می کردند که نه تنها هر انسان حقیقت جویی را به آسانی شیفته خود می ساختند و او را از زلال هدایت سیراب می کردند، بلکه گاهی دشمنان را نیز شرمنده و دگرگون می کردند.

برای مطالعه بیشتر پیشنهاد می شود :
سازندگی در پیام مهم ترین رسالت سازندگان پیام در فضای وسیع ارتباطات است

حسن خلق افزون بر آنکه دارای پاداش اخروی است، آثار دنیوی فراوانی نیز برای انسان به همراه دارد. خوش خلقی، پیوندهای دوستی را محکم و پایدار  و ارتباطات اجتماعی را اثربخش می کند و این عناصر ارزشمند که از اخلاق شایسته افراد به با یکدیگر به وجود آمده اند موقعیت اجتماعی انسان را ارتقا می دهند و او را محبوب می سازند.

استحکام دوستی، تبادل علوم، آرامش ارتباطی، آبادی سرزمین ها، وسعت روزی، افزایش طول عمر و تقویت همدلی را می توان از دیگر آثار اخلاق نیکو در  نهادهای مختلف فردی و اجتماعی دانست.اخلاق پسندیده ثروتی ارزشمند و بنای محکم ارتباطات بشری است و هر چه این ارزش بیشتر تقویت شود تعالی فردی و اجتماعی را با خود به همراه دارد و نقطه مقابل آن دور شدن از ارزش های اخلاقی و ارتباطی است که بر انسان و اجتماع خدشۀ جدی وارد می کند.

(Visited 7 times, 1 visits today)